Kalender

Deze kalender biedt een chronologisch overzicht van alle komende evenementen waar Malcolm Nix op een of andere manier bij betrokken is. Het gaat natuurlijk vooral om DJ-sets, maar ook eventuele andere activiteiten krijgen hun verdiende plaats. Wie zelf iets organiseert waar Malcolm Nix niet bij betrokken is, mag dit altijd laten weten. Dergelijke evenementen kunnen in de blog, elders op deze site, aan bod komen. Mensen die graag op de hoogte blijven, kunnen zich ook op de RSS Feed inschrijven en nieuwe berichten rechtstreeks in hun mailbox ontvangen. Wie niet weet hoe dit moet, kan Google als zijn vriend beschouwen. De gebruikers van Mozilla Thunderbird kan ik deze site aanraden. Ook voor alle andere courante mailprogramma's zijn gelijkaardige handleidingen gemakkelijk te vinden.

This calendar displays all events in which Malcolm Nix plays some role. Mostly this involves DJ-sets, but there may be other events as well. People organising events which don't include any involvement by Malcolm Nix can still let us know. Those events can be mentioned in the blog, elsewhere on this site. An RSS feed for this calendar is available. This enables people to receive new information directly in their mailbox.

Zaterdag 11 november 2017
Breaking Barriers 2017, met o.a. DJ-set Malcolm Nix

Breaking Barriers 2017, met o.a. DJ-set Malcolm Nix

Op zaterdag 11 november 2017 vindt in het Leuvense muziekcentrum Het Depot de tweede editie van Breaking Barriers plaats. Op het podium zullen vijf bands plaatsnemen en nadien is er natuurlijk ruimte voor een serieuze afterparty. Niemand minder, maar helaas ook niemand meer, dan Malcolm Nix zal proberen toepasselijke plaatjes te selecteren en iedereen in de juiste stemming te houden.

Ik beperk me hier tot deze korte aankondiging omdat er natuurlijk op veel andere plaatsen heel wat informatie over dit festival te vinden is. Zelf zal ik me te gepasten tijde nog aan een paar blogposts schuldig maken, maar sowieso zijn de belangrijkste informatiebronnen natuurlijk de officiële website en facebookpagina van Breaking Barriers.

Vrijdag 3 november 2017
The Dream Syndicate + afterparty met Malcolm Nix

Op vrijdag 3 november 2017 verwelkomt Het Depot nog eens een echte cultband. De hitparades zijn voor The Dream Syndicate altijd een vreemd land gebleven waarvoor ze nooit een visum hebben gekregen, maar de band kan wel al bijna veertig jaar op een klein maar trouw publiek rekenen. Voor zover ik weet, is dit nog maar de derde keer ooit dat ze naar België afzakken, maar het is tegelijkertijd wel al de tweede keer dat ze in het Leuvense muziekcentrum Het Depot spelen. Zo bewijzen ze tenminste dat niet alle Amerikanen onwetende barbaren zijn.

The Dream Syndicate heeft geen recente plaat te promoten en kan de avond dus vullen met een overzicht van hun lange en interessante carrière. Dit is dan ook een buitenkans voor de liefhebbers van de betere gitaren en voor mensen die op zoek zijn naar de missing link tussen de zenuwachtigheid van The Velvet Underground, de relaxte speelstijl van Neil Young en de energie van oldschool garagerockers.

Na het concert is er een gratis afterparty. Malcolm Nix, die de eerste mini-LP van The Dream Syndicate in 1985 voor het eerst heeft gehoord en er nog steeds niet genoeg van kan krijgen, zal proberen de sfeer erin te houden met een reeks zorgvuldig geselecteerde plaatjes van vroeger en nu.

Om te vermijden dat mensen zich van dag, zaal of planeet vergissen, volgt hieronder nog wat praktische informatie.

Datum: vrijdag 3 november 2017
Aanvangsuur: 20.00 uur
Einduur: onduidelijk, onbeslist, onbelangrijk
Inkomprijs: 17 euro in voorverkoop en 20 euro aan de kassa

Meer info is te vinden op de website van Het Depot en op de website van de band zelf.

Zaterdag 19 oktober 2017
Gary Numan + afterparty met Malcolm Nix

Amper twee jaar na zijn geslaagde vorige passage duikt Gary Numan alweer op in de agenda van muziekcentrum Het Depot. Ik zal niemand vervelen met een lange inleiding, want de naam doet ongetwijfeld voldoende belletjes rinkelen. Toch wil ik twee opmerkingen maken. ten eerste wil ik erop wijzen dat het concert vorige keer al vrij lang op voorhand uitverkocht was. Wie er bij wil zijn, kan met andere woorden beter niet te lang wachten met het bemachtigen van tickets. Ten tweede hoop ik dat het voor iedereen duidelijk is dat dit geen nostalgische act is van iemand die nog snel even wat cash wil verdienen door als een jukebox zijn oude hits af te haspelen. Numan brengt nu en dan nog een nieuw album uit en zijn ‘new wave club classics’ van lang geleden vormen slechts een beperkt gedeelte van zijn setlist. Dit is een eigentijds artiest die zichzelf blijft vernieuwen.

Voor en na het concert zal uw aller DJ Malcolm Nix voor een aangepaste selectie mainstreamallergische muziek zorgen. De afterparty is overigens gratis en ook toegankelijk voor mensen die het concert om een of andere reden hebben gemist.

Er is ook een support act, met name de heer Jayce Lewis. Lewis is in ons land nog vrij onbekend, maar stond enkele jaren geleden in Groot-Brittannië zowaar in de top 10 en heeft als headliner al grote festivals in Azië afgesloten. Zijn voormalige manager is David Prowse, de acteur die destijds Darth Vader vertolkte, en dat is nog niet eens het meest bizarre feitje uit zijn onverwachte levensloop. Muzikaal wordt hij omschreven als een singers-songwriter die tribal ritmes gebruikt. Geen idee hoe dat in de praktijk klinkt, maar dat zullen we blijkbaar snel ontdekken.

Voor de duidelijkheid volgt hier nog een samenvatting van de meest relevante praktische info.

Datum: zaterdag 19 oktober 2017
Locatie: Het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven
Beginuur: 20.00 uur
Einduur: Geen idee, dat hangt eigenlijk van jullie af
Tickets: Dit concert is uitverkocht
Meer informatie is uiteraard te vinden op de website van Het Depot en op de website van de heer Numan zelf.

 

Vrijdag 12 mei 2017
The Mission + afterparty met Malcolm Nix

Voor mensen van mijn generatie en ouder is The Mission nog steeds die afsplitsing van The Sisters of Mercy. Toen de klassieke line-up Eldritch – Hussey – Marx – Adams er in 1985 de brui aan gaf, werd het startschot gegeven voor een jarenlange soap met als mogelijke werktitel ‘Days of our nightlives’, hoewel ‘Zwartekerke’ voor de Nederlandstalige versie ook een mogelijkheid blijft. Kort samengevat, komt het erop neer dat niemand nog met de incommunicatieve en ziekelijk eigenzinnige Andrew Eldritch wilde samenwerken en dat Wayne Hussey en Craig Adams dan maar een eigen groep oprichtten. Eerst droeg die band nog de naam The Sisterhood, maar daar wist Eldritch dan weer een stokje voor te steken door zelf onder die naam een single uit te brengen en dus werd het uiteindelijk The Mission. Deze soap loopt trouwens nog steeds en omvat onder meer afleveringen over geld, auteursrechten, rechtszaken en koppigheid. ‘The cold and the dutiful’, als het ware. Belangrijker is echter dat het als afsplitsing begonnen The Mission ondertussen ook al 30 jaar bestaat en dat moet natuurlijk worden gevierd.

Vorige herfst was The Mission voor het laatst in België, maar de band heeft de uitdrukkelijke wens uitgesproken nog eens in ons land te spelen en de keuze is op ons eigen Leuvense muziekcentrum Het Depot gevallen. Het klinkt natuurlijk eigenaardig in 2017 nog een concert te spelen dat deel uitmaakt van een tournee die eigenlijk enkel in 2016 zou worden gehouden, maar echt depressief worden we daar niet van.

Meestal proberen we de concerten van dergelijke bands te gebruiken om minder bekende Belgische artiesten de kans te bieden ook eens voor een groot publiek te spelen, maar The Mission heeft ervoor gekozen zelf een support act mee te brengen. En dus kan iedereen rond 20.30 uur luisteren naar Evi Vine, mij overigens volledig onbekend. Sommigen hebben haar allicht al aan het werk gehoord, want mevrouw Vine is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de backing vocals van The Mission zelf.

Bij een dergelijk concert hoort ook een afterparty. Zowel voor als na het concert zal Malcolm Nix voor een gepaste selectie aan oudere en recentere songs zorgen. Hopelijk heeft iedereen zin in een feestje, want een paar weken later sluit Het Depot naar jaarlijkse traditie de deuren voor een zomerstop van drie maanden.

Om verwarring te vermijden, volgt hier wat praktische informatie. Na deze lang uitgevallen inleiding is het wellicht handig ook eens te lezen waarover ik het eigenlijk heb.

Locatie: Muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven)
Datum: Vrijdag 12 mei 2017
Beginuur: 20.00 uur
Einduur: Geen idee, dat hangt van jullie uithoudingsvermogen af
Bands: The Mission (30th Anniversary Tour 1986 – 2016) + 1 nog te bepalen
Inkomprijs: 24 euro in voorverkoop en 27 euro aan de kassa

Aanvullende informatie is te vinden op de website van Het Depot en op de officiële website van The Mission .

Zaterdag 22 april 2017
De 10e platenbeurs van Radio Scorpio, met verkoopstand van Malcolm Nix

Op 22 april 2017 vindt de jaarlijkse International Record Shop Day plaats en ons aller Radio Scorpio maakt van deze gelegenheid gebruik om zelf ook een beurs voor liefhebbers van vinyl en cd’s te organiseren. Gezien het lage aantal platenwinkels in Leuven lijkt dit me geen vergezocht idee. Veel zou er anders toch niet te beleven zijn.

Ook ondergetekende zal zich in de zaal bevinden, niet als de muziekliefhebber die hij na al die jaren nog is, maar als uitvoerend personeel in een hoognodige lenteschoonmaak. Het huis is vol. Het is tijd om wat plaats te maken en zelfs de muziekcollectie ontsnapt hier niet aan. Ik heb dan ook een selectie gemaakt van voorwerpen waar ik afscheid van kan nemen. In totaal gaat het om een 300-tal LP’s, een 150-tal singles en een 200-tal cd’s. Verder zal ik zelfs nog een paar dvd’s meebrengen, speciaal voor die mensen die nog niet aan Netflix verslaafd zijn en niet te lui zijn zelf een schijfje in een schuif te duwen. Ik zou hier natuurlijk aan kunnen toevoegen dat alle prijzen redelijk zijn, maar dat vindt elke verkoper per definitie van zijn eigen waren.

De opbrengsten van deze beurs gaan integraal naar de kassa van Radio Scorpio. De vzw heeft natuurlijk constant geld nodig, niet omdat de eigen centen slecht worden beheerd, maar omdat deze zender het al decennialang volhoudt zonder reclame-inkomsten. De VRT zou er beter een voorbeeld aan nemen. De meeste commerciële zenders zouden hier beter geen voorbeeld aan nemen, maar gewoon moeten verdwijnen.

Natuurlijk helpt het mijn duizenden potentiële klanten te weten waar ze moeten zijn. Hieronder volgt dan ook wat praktische informatie.

Datum: Zaterdag 22 april 2017
Uren: van 14.00 uur tot 18.00 uur [1]
Locatie: Jeugdhuis Sojo, Eénmeilaan 35, 3010 Kessel-Lo [2]
Inkomprijs: 3 euro, een kleine bijdrage om radio zonder reclame te kunnen beluisteren

Voor wie dit liever nog eens naleest in een ander lettertype voeg ik ook de officiële flyer van de beurs toe.
Meer informatie over Radio Scorpio zelf is natuurlijk te vinden op de officiële website.

----------------
[1] Dat zijn de officiële uren. Ik weet echter uit ervaring dat de meeste standhouders al iets eerder beginnen opruimen. Wie zeker wil zijn, kan best voor 17.00 uur toekomen.
[2] Voor diegenen die Kessel-Lo niet goed kennen, merk ik nog op dat dit jeugdhuis over een grote eigen parking beschik. Als deze toch vol zou staan, kan men vlakbij nog terecht op het Baron Auguste De Becker-Remyplein.

 

Zaterdag 18 maart 2017
Het kan nog erger! Een reünie met onder meer DJ Malcolm Nix

Het is ondertussen al bijna twaalf jaar geleden dat in café Libertad twee nieuwe mensen zich achter de toog waagden aan een poging de op dat ogenblik vrij saaie zondagavonden wat levendiger te maken. Geholpen door het enthousiasme van enkele vaste klanten die hier duidelijk al een tijdje op zaten te wachten, gooiden ze het roer om en slaagden erin gedurende bijna twee jaar heel eigen accenten te leggen.

De nadruk kwam te liggen op een spontane interactie met de aanwezigen [1], een perfectionistisch streven naar de volmaakt getapte pint dat de grens met de dwangneurose naderde [2], de goede samenwerking met klanten die zelf voorstellen lanceerden [3], speciale avonden met niet zo doordeweekse thema's [4], sporadische aanvullingen van de drankenkaart [5] en natuurlijk een geheel tegendraadse muziekkeuze die geen band met de heersende hypes of oude gewoontes had, maar toch steeds op de aanwezigen gericht bleef [6].

Deze avonden kenden aanvankelijk heel wat succes [7], maar succes blijft nooit duren. Na verloop van tijd besloot de tapper zich op de serieuze arbeidsmarkt van de grote mensen te begeven en werd de samenwerking met een laatste en overigens schabouwelijk zatte avond stopgezet. Afwezigheid is echter even vergankelijk als aanwezigheid en dus is het tijd om beide figuren nog eens samen te brengen.

Dit is natuurlijk geen privéfeestje waarop enkel de oude garde welkom is die vroeger ook aan dezelfde toog hing. Het café is open en iedereen die daar zin in heeft, mag zeker eens binnenspringen. We kunnen enkel hopen dat er genoeg mensen zijn die nog eens uitkijken naar een geslaagde maar tegelijkertijd toch enigszins bizarre avond. Om het iedereen wat gemakkelijker te maken, hebben we er zelfs voor gezorgd dat het deze keer om een zaterdagavond gaat.

Malcolm Nix zal voor de muziek instaan. Hij heeft al een hele selectie voorbereid met nummers die tijdens de vroegere zondagavonden veel werden gedraaid, aangevuld met enkele recentere songs die als voldoende excentriek kunnen gelden. Dirk zal voor het tapwerk instaan. Hij traint nu al elke dag met spatel en flessenopener.

Voor wie het niet helemaal heeft begrepen, volgt hier nog een samenvatting van de praktische info.

Plaats: café Libertad, Muntstraat 28, 3000 Leuven
Datum: Zaterdag 18 maart 2017
Beginuur: 20.30 uur
Einduur: zodra wij of vooral jullie het beu zijn, wat hopelijk niet al om 20.35 uur het geval is
Inkomprijs: gratis vanzelfsprekend

Wie hier graag zelf wat promotie voor maakt, kan natuurlijk deze tekst verspreiden, maar er is ook een eventpagina op facebook die men kan delen.

--------------------
[1] Het belangrijkste is overigens niet dat iemand die binnenkomt door de tapper vriendelijk wordt behandeld. Het belangrijkste is dat de tapper contacten stimuleert tussen mensen die elkaar eigenlijk niet kennen. Zo ontstaat een groepsgevoel.
[2] En zo hoort het ook. Er zijn genoeg cafés waar men pinten zonder schuim in vuile glazen kan krijgen en meestal zijn die cafés nog duurder ook.
[3] In een goed café is er geen hiërarchie, maar worden ideeën van klanten ernstig genomen.
[4] Een Nederlandstalige avond zonder ook maar één schlager, bijvoorbeeld. Of een avond met enkel muziek uit soundtracks. Of een avond vol obscure en vergezochte covers die de gesprekken en de hersenen aan de gang hielden.
[5] Sake wordt best op lichaamstemperatuur geserveerd. Wij gebruikten een bain-marietoestel en een badthermometer voor baby's in de vorm van een oranje vis. Alleen is het op drukke momenten niet zo evident dat in de gaten te houden en zaten we na een tijdje met sake van 70° Celsius die een kwartier moest afkoelen. Misschien deden we soms wat te veel moeite.
[6] Sommige DJ's zijn technisch zeer bekwaam en kunnen alles mixen alsof er geen overgang tussen plaatjes meer bestaat. Ik vind het belangrijker te onthouden wat elk individu goed vindt of ooit heeft aangevraagd en daar in de toekomst rekening mee te houden.
[7] Een succesvolle zondagavond is natuurlijk nog geen weekendavond. De meeste mensen moeten de dag nadien nu eenmaal vroeg het bed uit. Maar het is toch een paar keer gebeurd dat nieuwkomers moesten wringen om binnen te geraken. En het is ook een paar keer gebeurd dat er bijna niemand was, zeker als het de avond voordien behoorlijk uit de hand was gelopen. Dat hoort er ook bij.

Zaterdag 28 januari 2017
Herdenkingsavond voor Fred Velghe met onder meer DJ-set Malcolm Nix

Voor velen is dit allicht geen nieuws, maar op zaterdag 28 januari 2017 organiseren een aantal vrienden van Fred een herdenkingsavond in café Libertad (Muntstraat, Leuven). Vanaf ongeveer 20.00 uur zullen ze hem huldigen met klank en drank.

De muziek zal volledig in het teken staan van de rijke maar niet zeer trendy smaak van Fred. Een aantal goede vrienden zullen draaien en ik vind het een eer hiervoor te zijn gevraagd. Ik heb Fred honderden keren op concerten en fuiven meegemaakt en ik denk dat ik wel kan inschatten welke muziek hij passend zou hebben gevonden.

Voor de drank wil ik AB Inbev bedanken. Gedurende vele jaren konden ze op hem rekenen voor weekend- en nachtshifts en dat zijn ze niet vergeten. De brouwerij heeft ons dan ook uit sympathie wat bier toegezegd. Wie het glas op Fred wil heffen, zal dus ruimschoots aan zijn of haar trekken komen, want iedereen kan op drankbonnetjes rekenen.

Het is winter en dan hebben mensen het al eens koud. Daar wordt echter iets aan gedaan. De naaste familie heeft ons gevraagd de kleren van Fred gratis weg te geven aan wie ze kan gebruiken. We zullen ze in het café hangen en wie een souvenir wil dat bovendien ook nog kan worden gedragen, mag iets meenemen.

De begrafenisplechtigheid vorige week was dermate overrompelend dat de voorraad doodsprentjes al snel was uitgeput. Wie er niet was of er geen heeft kunnen bemachtigen, krijgt nu een herkansing. Er zijn 200 kaartjes bijgedrukt en wie er eentje wil, hoeft het slechts te vragen.

Wie alles graag ook online bekijkt, moet zeker een blik werpen op de officiële in memoriam-pagina op facebook die we aan de nagedachtenis van Fred hebben gewijd. Iedereen kan hier posten wat hij of zij kwijt wil.

Tot slot wil ik nog opmerken dat wie Fred niet heeft gekend natuurlijk niet hoeft weg te blijven. Dit is geen privéfeestje voor een select clubje. Het café is gewoon open en iedereen is welkom.

Donderdag 26 januari 2017
Peter Hook & The Light + afterparty met Malcolm Nix

Op 26 januari 2017 speelt niemand minder dan Peter Hook in muziekcentrum Het Depot. Het is allicht overbodig, maar ik zal toch maar even vermelden dat Hook een van de originele oprichters van Warsaw, Joy Division en New Order is en bijgevolg betrokken was bij letterlijk alle klassiekers die deze bands vanaf 1977 op de wereld hebben losgelaten.

Na zijn vertrek uit New Order, een band die sindsdien eigenlijk enkel nog in naam bestaat, heeft Hook een paar nieuwe muzikanten rond zich verzameld die hem onder de naam The Light begeleiden. Samen spelen ze allerlei songs uit de rijke catalogus die Joy Division en New Order samen bij elkaar hebben gepend. Wat ze zullen spelen, valt niet altijd op voorhand te voorspellen, maar in elk geval is kwaliteit steeds gegarandeerd.

Aangezien Peter Hook & The Light van plan is in Het Depot een uitzonderlijk lange set van maar liefst 2,5 uur te spelen, is er ditmaal geen voorprogramma. Men kan niet alles hebben. Voor en na het concert zal gelukkig niemand minder en helaas ook niemand meer dan Malcolm Nix met de juiste plaatjes proberen voor een goede maar tevens duistere sfeer te zorgen. In het licht van de recente dramatische gebeurtenis die de Leuvense undergroundscene heeft getroffen, dragen Het Depot en ikzelf deze DJ-set op aan de nagedachtenis van Fred Velghe, trouw bezoeker van onze zaal en overtuigd tegenstander van mainstreampopmuziek. Het is natuurlijk niet meer dan een symbolisch gebaar, want het zal hem helaas niet terugbrengen. We zullen hem allemaal missen, zowel deze avond als alle avonden nadien.

En dan nu nog wat praktische informatie die kan helpen op het juiste moment op de juiste plaats te zijn:

Plaats: het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven
Datum: donderdag 26 januari 2017
beginuur: de deuren openen om 20.00 uur
Einduur: ergens in de loop van de nacht
Prijs: 24 euro in voorverkoop en 27 euro aan de kassa [1]
Voor meer info verwijs ik iedereen graag door naar de officiële website van Het Depot

----------------
[1] En dan zijn er natuurlijk mensen die Breaking Barriers duur vonden met 28 euro in voorverkoop voor zes bands, twee spoken word performances en een afterparty. Het is allemaal relatief.